De eenvoud van complex trauma

Door Linde
14 januari 2024

In de complexiteit van het leven kan trauma als een rode draad door het leven slingeren, diep verweven in het weefsel van ons bestaan. Het kan een diepgaande en veeleisende strijd zijn, die zijn sporen nalaat in onze geest, ons lichaam en onze ziel. Maar in deze complexiteit schuilt een verrassende eenvoud.

Breuk van vertrouwen

In essentie vindt de oorsprong van complex trauma haar wortels in een fundamentele schending van ons vertrouwen, een aantasting van ons basale gevoel van veiligheid en geborgenheid. Of het nu om de meedogenloze mishandeling uit de kindertijd gaat of om de plotselinge schok van een ongeluk, deze ervaringen vernietigen onze overtuiging in een wereld die ons zou moeten verzorgen en beschermen.

Deze breuk, deze schending van het vertrouwen, laat ons gevoelig, kwetsbaar en alleen achter. Het kan het moeilijk maken om onze emoties te beheersen, gezonde relaties aan te gaan en de wereld te navigeren met een gevoel van zelfvertrouwen en gemak.

Eenvoudige waarheid

Ondanks de complexe gevolgen van trauma, is het verankerd in een verrassend eenvoudige waarheid: we zijn allemaal fundamenteel menselijke wezens met een aangeboren behoefte aan verbondenheid, liefde en veiligheid. Wanneer deze behoeften worden vervuld, bloeien we op. Wanneer ze worden verbrijzeld, worstelen we.

De weg naar genezing van complex trauma is geen gemakkelijke reis. Het vereist de bereidheid om de pijn onder ogen te zien, om de knopen van angst en wantrouwen te ontwarren die in ons zijn geweven. Het vraagt geduld, zelfcompassie en een bereidheid om steun te zoeken bij anderen.

Net zoals een knoop één draad tegelijk kan worden losgemaakt, kunnen de complexiteiten van trauma één stap tegelijk worden ontrafeld. Met elke stap komen we dichter bij een plaats waar de knoop ons niet langer definieert, waar de eenvoud van onze menselijkheid doorstraalt en waar we de volheid van het leven kunnen omarmen, littekens en al.

 

Heb je vragen of wil je een sessie boeken?

Dit is misschien ook interessant voor jou…

Verwonding of wijsheid

Verwonding of wijsheid

De impact van trauma navigeren om krachtiger in het leven te staan In het leven komen we vaak momenten tegen die ons...

Een nieuw begin

Een nieuw begin

Elke grote reis begint met een eerste stap Chinees gezegde Het leven kent voortdurende veranderingen, soms...